Sayfalar

29 Kasım 2010 Pazartesi

Wikileaks Belgeleri

Bu belgeleri değerlendirmeden önce Amerika Birleşik Devletlerinden (ABD) bahsedelim.
ABD dünyanın tek gücü olarak görülüyor veya süper güç. Son yayınladığı güvenlik doktrininde 11 Eylül’den sonra bütün dünya’yı tehdit etmiş ya benimlesiniz ya da karşımdasınız demişti. İnternet ortamını tek başına yönetebilen bir güç hosting işlemlerinin yüzde 99 bu ülkede yapılmaktadır. Emrinde dünyanın en büyük istihbarat kuruluşları olan FBI ve CIA var. Ekonomik zenginliğinden bahsetmeye gerek yok çünkü dünyanın üçte ikisi alışverişte dolar kullanıyor. Böyle bir ülkeye saldıracaksınız kim inanır. Bu dönemde tek başına Robin Hood’luk olmaz yaptırmazlar. 
Yayınlanan belgelerin çoğu dış ülkelerle ilgili neden ABD’den bahsetmiyor. Elçiliklerden gelen belgeler. Açıkça görmek için biraz beklemek gerekir. Belgeler biraz soğusun Bakalım kazandan da neler çıkacak. Bu belgeler, Diplomaside büyük yönlendirme için olabilir. Artık bazı ülkelerin dış politikalarda değişimler yapmasını istemişlerdir olmayınca alsana belge diyecekler. Biz istemedik ama çaldılar artık açıklandığına göre ise sorun yok bu belgeler kamuoyu malı oldu. Özür dileriz derler belki dilemeye bilirlerde çünkü büyük güç.

Dünyada yeni kutuplaşmaları da doğurabilir. Şöyle bir şeyde var. Bütün ülkeler yabancı bir ülkede açtığı elçiliklerde o ülkeyi izlesin, bize bildirsin, ne var ne yok oralarda bunu bilmek için oraya diplomatlarını gönderir. Adamlarda görevini yapmışlar öyle bakalım. Birde sanırım merkez bizi burada boş oturuyor sanmasın diye her şeyi yazmışlar. Tabi bunlar içinde kendi kodlamaları da olabilir. Güvenirlilik derecesi nedir bilinmiyor. Bizim basın bunları bilmediği için her şeyi doğru kabul edip yazıyor. Sonucunu hep beraber bekleyelim. Kazana kim düşecek. Kutudan kim çıkacak bekleyip görmek gerekecek. Ama önemli şeyler oluyor…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder