Sayfalar

7 Kasım 2010 Pazar

2011 Genel Seçimleri

Önümüzdeki genel seçimlerde siyasi ortam böyle devam ederse, en sıkıcı ve sonuçları tahmin edilmiş seçimlere gireceğiz galiba…
            Bunun nedenlerine bakarsak… Ak Parti seçimlere en hazır parti olarak görülüyor. Ayrıca Ak Parti en güçlü dönemini yaşıyor. Kendi istediği reformları yapmış, referandumdan güçlü bir şekilde çıkmış ve oyu nasıl alacağını çok iyi bilen bir ekiple çalışıyor. Erdoğan, karizmatik liderlik özelliğini çok iyi kullanıyor. Anadolu insanın ne istediğini biliyor. İstediği kişinin üzerini çizip yeni kişilerle yola devam etmesini biliyor.
            CHP iç savaşlarla böyle devam ederse oyu Baykal döneminin altında kalabilir… Kılıçdaroğlu ilk olarak liderlik koltuğuna sağlam oturmasını ve partiyi tam olarak kontrol altına almayı bilmelidir. Bunu yaparak, seçim dönemine kadar halkın içine karışıp onların derdi ile ilgilenirse oyu yükselebilir. Halkçı söylemlerine devam edip birazda işsizlik, halkın ekonomisinden ve tarımdan bahsederse oylarını arttırabilir.
            MHP ise bu seçimde bana göre varlık - yokluk savaşı verecek. Şu an oy oranı sınırda gözüküyor. MHP’nin oy aldığı dönemlere bakıldığı zaman olayların fazla olduğu dönemlerdir. Bahçeli, partiye bakıp ben devam mı etmeliyim yoksa sadece mecliste temsil mi edilmeliyiz demeli ve bunun kararını vermeli. MHP bu seçimlerde oy alması için, öncelikle bazı illerdeki adaylarını değiştirmeli çünkü orası halkın yeridir. Padişahlık veya veraset sistemi değildir. Öncelikle mantaliteyi değiştirmeli her dönem aynı adamların olması partiye zarar vermektedir. Eminim partideki nitelikli değişiklikler seçimlerde MHP'nin oyunu artırabilir.
            BBP, SP, HAS, TP gibi partiler ise ortak seçim kararı alırsa oyları çok fazla böler. Bölünen oyların nereden gideceği önemlidir. Genelde sağ parti olarak görülen bu partiler eğer MHP’nin oylarını götürürlerse MHP için yeni bir sıkıntı demektir. Yok Ak Parti’nin oylarında düşüş sağlarlarsa mecliste sandalye sayısı biraz daha paylaşılmış olur.
            BDP ise geçen seçimlerde geliştirdiği taktiği daha da geliştirerek ve işi sıkı tutarak daha fazla Milletvekiliyle meclise girmeye çalışacaktır. Bu durum hem büyük şehirlerde hem de doğu illerinde en fazla Ak Partiyi etkileyecektir. Burada Ak Parti’nin göstereceği adayların; kişilikleri ve halkı ne oranda temsil ettikleri önemli olacak. Eğer Ak Parti burada iyi ve nitelikli kişileri aday gösterip, seçim çalışmasında da halkın yanında olursa oyları artar.
            Bu seçimleri herkes fazlasıyla merak edecek gibi…
            Liderler bir an önce kadrosunu belirlemeli ve Milletvekilleri bölgelerinde teke tek çalışmalara en kısa zamanda başlamalı aksi takdirde herkes için hüsran olabilir…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder